25 Temmuz 2008 Cuma

ah kavaklar

'Kavaklar'mış aslı şarkının. Sezen Aksu'nun 88'de çıkan albümünde yer almış. Sözleri de Sivas Katliamı'nda yaşamını yitiren Metin Altıok'a aitmiş...

Gecenin bir yarısı bu şarkıyla tanışma öyküm ise hayli ilginç. Bir araştırma için, google'da ismini aradığım bir akademisyenin New York'da bir grup kurduğunu farketmemle başladı bu tanışıklık. 2005 yılında kurulan ve Ermenice, Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyleyen 'Nour' grubunun sitesinde dinlenilebilecek şarkılar arasında, ah kavaklar.

Daha sonra şarkının Sezen Aksu versiyonunu da hemen dinledim. Hatta Sabahat Akkiraz'ın sesiyle, Erkan Oğur'un da enstrümanlarıyla yer aldığı bir diğer yorumu dinlemek de geceme renk kattı. Youtube'a uygulanan sansür nedeniyle link vermek pek anlamlı değil ama proxy sitelerinden şarkının değişik versiyonlarına kolaylıkla ulaşılabilir.

Umarım, sevgili dostum Sarper'in son yazısında uyardığı gibi, blogosfere dahil olmam akademiyle ilişkime sekte vurmaz. Yaptığım araştırma şarkıyı dinlemeye başlamamla birlikte çoktan yalan oldu zaten. Araştırma önemli değil de, bu şarkıyı dinledikten sonra insan sanırım hayatına normal bir şekilde devam edemez. Aslında şarkı da tam olarak bu devam edememe durumunu anlatıyor.


Pek de iyi geçmeyen şu günlerde, altın vuruş yapmak için en iyi seçim bu olsa gerek:)

Sözlerini de yazalım, tam olsun.


ah kavaklar ah kavaklar
bedenim üşür yüreğim sızlar

beni hoyrat bir makasla
ah eski bir fotoğraftan oydular
orda kaldı yanağımın yarısı
kendini boşlukla tamamlar

ah omuzumda bir kesik el ki
hala, hala durmadan kanar

ah kavaklar ah kavaklar
acı düştü peşime

ah kavaklar ah kavaklar
ardımdan ıslık çalar

Hiç yorum yok: